Med et højere og højere fokus på bæredygtighed i modebranchen skulle man tro, at det også ville blive nemmere og nemmere at træffe grønne valg, når man shopper nyt til garderoben. Alligevel virker det nogen gange som om, at det modsatte er sandheden. I en verden med uendelige informationer, forskellige holdninger og greenwashing kan det virke helt uoverskueligt at vurdere, hvilket valg er det mest bæredygtige, når garderoben skal fornyes. 

Hos A.C.T Social tror vi på, at vi kan give dig den bedste mulighed for at træffe et bevidst valg, ved at være transparente, konstant opsøge muligheder, der er mere bæredygtige og dele vores viden med dig.

Kort sagt, skal du, når du shopper, overveje hele livscyklussen af et stykke tøj. Hvor meget energi krævede produktionen af det? Hvor længe vil det holde, både kvalitets- og stilmæssigt? Og hvor vil det ende, når du ikke skal bruge det længere? Alle disse faktorer kan lynhurtigt få CO2-aftrykket til at løbe op på bare ét stykke tøj.   

Så hvad præcist bør du kigge efter, hvis du vil shoppe mere bæredygtigt? Vi giver dig vores bedste råd.  

Køb økologiske eller genanvendte materialer

Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at pesticider og kemikalier er yderst skadelige for miljøet. Så når du handler mode, så prøv at sikre, at ingen blev brugt til at skabe den vare, du køber.

Et eksempel er økologisk bomuld, som kræver langt mindre vand end ikke-økologisk bomuld, og en anden fordel for stoffet er, at det er en naturlig, vedvarende og bionedbrydelig fiber. Ikke alene er økologisk bomuld bedre for miljøet end den konventionelle slags, det er også bedre for mennesker. Alle fra de mennesker, der indsamler bomulden på markerne og produktionsarbejdere på fabrikkerne til dig som forbruger, drager fordel af en økologisk bomuldsproduktion, der er fri for skadelige kemikalier og pesticider. 

Vil du læse mere om fordelene ved økologisk bomuld? Læs om vores produktion her.

En anden mulighed er at shoppe recycled. Når du køber genbrugte eller genanvendte materialer, redder du dem fra at ende på lossepladsen. Uanset materialet, vil produktionen af et nyt stykke tøj altid kræve energiressourcer – nogle mere end andre, som nævnt ovenover med økologisk vs. konventionelt bomuld. Så når du vælger genanvendte materialer, sikrer du også, at den energi, der allerede er blevet brugt, ikke går til spilde.  

Gå efter lokalt producerede produkter

Når man gerne vil beskytte miljøet, spiller det en kæmpe rolle at skære ned på transporten, der opstår i forbindelse med købet af et stykke tøj. Jo tættere produktionen er på dig, jo mindre transport er nødvendig. Undersøg hvor det produkt, du overvejer at købe, er produceret – og hvis muligt, hvor materialet, der er blevet brugt, er produceret. Du kan nemt ende i en situation, hvor der står, at en t-shirt er produceret i Europa, men materialet faktisk kommer fra den anden side af kloden.

Hos A.C.T. Social arbejder vi konstant på at source og producere vores produkter så tæt på slutforbrugeren som muligt og på den måde minimere transporten og CO2-aftrykket. Af samme årsag bliver vores produkter i dag produceret i Portugal – et af de bedste produktionslande i verden og en god lokation, nu hvor størstedelen af vores kunder befinder sig i Europa.  

Du kan læse mere om vores produktion her.

Sørg for, at det er god kvalitet

Jo længere du beholder og bruger et stykke tøj, jo mere bæredygtigt vil det være. Når du køber lavere kvalitet, såsom syntetiske fibre, vil dine produkter sandsynligvis ikke holde særligt længe, og de risikerer at ende på en losseplads, hvor de skader planeten endnu mere, end de allerede har gjort, bare ved at blive produceret.

Derfor er det essentielt at købe god kvalitet, når du vil shoppe bæredygtigt. På den måde kan du også altid give tøjet til velgørenhed eller sælge det secondhand, når du ikke ønsker at bruge det længere.

Byg en capsule wardrobe

En af de bedste veje til en mere bæredygtig tilgang til mode er at bygge en såkaldt capsule wardrobe. En capsule wardrobe er en garderobe, der udelukkende består af klassiske produkter i høj kvalitet. Et klassisk look har altid set godt ud – det så godt ud for 30 år siden, og det vil det højst sandsynligt også gøre 30 år fra nu. Når du shopper trendbaserede produkter, til gengæld, vil du konstant “være nødt til” at udskifte dem, når nye trends opstår.  

Vil du bygge en capsule wardrobe? Vi guider dig.

Vær kritisk, kig efter certificeringer og vær på vagt for greenwashing

Denne del er ikke så lige til – det ved vi godt. Greenwashing er nemlig blevet en lidt for almindelig marketingstrategi – især i modebranchen. Det er så nemt i dag at claime, at produkter er bæredygtige, uden at bevise det. Derfor er du som forbruger nødt til at være kritisk.  

En af de nemmeste måder du kan sikre dig, at det, du køber, rent faktisk er bæredygtigt, er ved at kigge efter certificeringer. En stor del af vores produkter er lavet med certificeret GOTS bomuld, og vores mål er altid at få certificeringer på vores produkter, når det er muligt. Hvis du ikke kan finde en certificering for det produkt, du overvejer at købe, kan du i stedet stille spørgsmål! Tag fat i kundeservice, kommenter på sociale medier – vær nysgerrig! Hvordan svarer brandet på dine spørgsmål? Virker det troværdigt?